lodrät sits

Det snackas en hel del om ryttarens sits och hållning runt omkring oss hela tiden.. Vi får höra det utav tränare, utav föräldrar och kanske på pek från andra ryttare /kompisar och till ok med ifrån domare inom dressyren. Vilket är väldigt bra att tjata om, jag har nu gått på en föreläsning för några veckor sedan om just ryttarens sits och hållning. Där har jag märkt att det är så enormt viktigt att ha en lodrät sits för att kunna be hästan göra det du vill. Många ryttare sitter som en "potatis säck" på hästryggen. Jag brukar tänka hur man vill fördela sin egna vikt på hästen.. alltså vilka delar på hästen som ska belasta min vikt när jag rider. Alla ryttare strävar efter att få sin vikt på hästens bakben och ha så lite vikt som möjligt på hästens framben för att underlätta hästens gångarter och rörelse. Detta är väldigt svårt för vissa ryttare som är "inlärda" på ett helt annat sätt..



Hämtat ifrån http://www.gavleridakademi.nu

Vårt främsta hjälpmedel när vi kommunicerar med hästen, är vår sits. I bäckenbotten har vi våra två sittben och med dem kan vi uttrycka det mesta. En förutsättning är att vi har en lodrätt, balanserad och avslappnad sits så att hästen känner när vi vill något. Om vi skumpar runt, sitter snett eller spänner oss, kommer hästen till slut att strunta i vad vi gör med vår kropp. Det betyder ju ändå ingenting.

En grundläggande princip är att hästen i frihet har en mycket god balans. När vi som ryttare sätter oss på honom kommer vi att påverka den balansen med allt vi gör. Instinktivt kommer hästen att försöka placera sig under oss, för att återställa sin balans. Vissa hästar har tränats bort från detta, medan andra fortfarande är oerhört känsliga för viktförändringar. Tänk dig att du balanserar en penna på fingret. Börjar pennan luta åt vänster, måste du flytta fingret åt vänster, in under pennan, för att den inte skall ramla.

Om vi börjar med temporegleringen, så sitter den i hur vi vinklar vårt bäcken. Nedan ser vi från vänster en neutral sits. I mitten ser vi en framåtdrivande/ökande sits där vi fört vår tyngdpunkt framåt. Till höger ser vi en bromsande/samlande sits där vi för bak vår tyngdpunkt


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback